A kommunista utódpárt is az EU születésnapját ünnepli

2020.05.09

Ujhelyi István doktor jegyzi azt a szombati MSZP-s közleményt, amelyben az Európa Nap kapcsán az EU-t éltetik. Különösen pikáns, hogy a kommunista utódpárti MSZP Robert Schuman hetven évvel ezelőtti javaslatát emlegeti, amely megalapozta a későbbi Európai Uniót, hiszen azokban az években az elvtársak még a Szovjetunió hátsófertályát polírozták, miközben Európa és a demokrácia akkori barátait börtönökben verették.


Az MSZP-s Újhelyi szombati közleménye tipikus példája annak a múlttagadásnak, valóságferdítésnek, amelyet a keresztényüldöző, demokráciaellenes kommunista diktatúra utódpártja a rendszerváltást követően produkál. Mint írják, 1985 óta ezt a napot (május 9.) ünneplik az európai közösség születésnapjaként, Európa Napjaként ünnepelik,

legalábbis azok, akiknek fontos az európai béke, a közösség ereje, az európai értékrend és a szolidáris együttműködésen alapuló fejlődés.

Vajon csak a harminc évvel ezelőtti MSZ(M)P elmondhatta volna ezt magáról? Mindenesetre a közleményben Újhelyi kifejti, hogy

tizenhat éve az Európai Unió a mi otthonunk is, de ehhez a nyugatos, felvilágosult és haladó Európához tartozónak valljuk magunkat már ezer éve.

Mondjuk nem mindenki, mert a szocialisták nem a felvilágosult, nyugatos és haladó Európát választották, hanem a proli keleti Szovjetoroszországot, ami jobban is illett hozzájuk. A rendszerváltás óta azonban az MSZP lecserélte Moszkvát Brüsszelre, úgyhogy most már széles nyelvcsapásokkal érvelhet amellett egy Ujhelyi István, hogy

az Európai Unió nem hibátlan. De sorsrontó hazugság azt állítani: jobb élet vár ránk az unión kívül.

Majd kiemeli,

az elmúlt évtizedek az európai történelem legbékésebb és legtöbb gyarapodást hozó évei voltak. Mi, európai demokraták azon dolgozunk, hogy Magyarország továbbra is büszke és méltó tagja legyen az európai közösségünknek. Boldog születésnapot Európa! Isten éltessen európai Magyarország!

"Mi", európai demokraták? Mióta, elvtárs? Néhány éve még vörös csillagos Jómunkásember-kitüntetéseket aggattatok egymásra május 1-jén.