Anyák napja - idén kicsit másképp

2020.05.03

 Magyarországon 1925 óta tartják május első vasárnapján. Az idei ünnep a kijárási korlátozások miatt mindenképp rendhagyó.

Ugyan már péntek óta korlátlanul nyitva lehetnek a virágboltok az anyák napjára tekintettel - ahogyan azt a héten bejelentette a kormány a kijárási korlátozások előrehozott lazításaként -, kérdés, hogy a ma még sok helyütt érvényben lévő kijárási korlátozások figyelembe vétele mellett hogyan ünnepelhetnek a családok.

Az ünnep eredete

Az anyák, az anyaság tisztelete az ókorig nyúlik vissza. Görögországban Rheának, az istenek anyjának tiszteletéhez kapcsolták az anyák megünneplését. A modern kori ünnep amerikai eredetű és mindenképp világi természetű, bár az angolszász országokban az 1600-as évek óta megtartották - igaz, némiképp más tartalommal és indíttatásból az Anyák Vasárnapját. Utóbbi ünnep a húsvéthoz kötődött, amelyet akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapján tartottak. Minden évben a nagyböjt közepén a legtöbb szolgáló meglátogatta az "anya" gyülekezetét. A családjuktól távol dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét a marcipánnal töltött Simnel tortát.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Howe az ünnepséget a polgárháború háború felszámolásának szentelte, és évekig Bostonban ünnepeket szervezett. Eredetileg a béke napjának tekintették az Anyák napját, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat és férjeiket.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját amerikai nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Eredetileg május második vasárnapját szemelte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Célját 1914-ben érte el: Woodrow Wilson amerikai elnök 1914. május 9-i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Készült az infostart.hu nyomán.