Csütörtök éjfélig a cél az 1 millió - Te még nem írtad alá?!

2020.05.06

Egyre többen állnak a kezdeményezés mögé, melynek célja, hogy az Európai Unió közvetlenül támogassa az államokon belüli nemzetiségi régiókat. Sok magyar művész is támogatja a Székely Nemzeti Tanács erre irányuló petícióját.

A linkre kattintva Te is segíthetsz:Európa őshonos nemzeti kisebbségei, köztük a székelyek is az életükért küzdenek a XXI. században, mivel kormányaik nem támogatják megfelelően fejlődésüket, nem segítik elő megmaradásukat. A Székely Nemzeti Tanács 6 évi pereskedés után érte el, hogy elindulhasson egy internetes kezdeményezés. Ennek célja, hogy az Európai Unió kiemelten és közvetlenül is támogathassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő nemzettől.

Izsák Balázs szerda délben, mintegy 36 órával a határidő lejárta előtt nyilatkozott az MTI-nek:

az online aláírások száma túllépte a 700 ezret 

A polgári kezdeményezés elindítója megállapította: az elmúlt héten az aláírások afféle láncreakciója indult be, olyan nap is volt, amikor 24 óra alatt 93 ezer aláírás gyűlt össze. Az MTI felvetésére elismerte, hogy az a dacreakció is lendületet adott a folyamatnak, amelyet Klaus Iohannis román államfő magyarellenesnek tartott kijelentései váltottak ki, de szerinte nem ez volt a döntő. "A magyar társadalom az utolsó percben ébredt fel" - állapította meg. Megjegyezte: Klaus Iohannis is az SZNT által kidolgozott autonómiastatútumra reagált, így tulajdonképpen a dacreakció is az ő munkájuk közvetett eredménye. 

Izsák Balázs szerint van esély arra, hogy csütörtök éjfélig az online aláírások száma meghaladja az egymilliót. Most ennek a kritériumnak a teljesítésére összpontosítanak. Elismerte azonban, hogy a területi reprezentativitási kritérium a hátralévő órákban már aligha teljesülhet. Az EB akkor tekinti érvényesnek az aláírásgyűjtést, ha az EU-tagállamok negyedében, hét országban haladják meg az aláírások az illető ország európai parlamenti képviselői számának a 750-szeresét

Jelenleg három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni ezt a kritériumot. Svédország áll a legközelebb a küszöb teljesítéséhez, de ott is csak a szükséges aláírásszám 18 százaléka gyűlt össze. Ausztriában 12, Németországban 10, Dániában és Írországban 6-6 százalékot sikerült összegyűjteni. Az SZNT elnöke megjegyezte: most óránként gyűl annyi vagy több aláírás, amennyi a horvátországi vagy ausztriai küszöb, tehát ha lesz hosszabbítás, teljesíthetők a területi kritériumok is. 

forrás:maszol.ro, fotó:SZNT facebook oldala