Hírek délben

2020.05.17

Anna Wellisz: valójában az Európai Unió autokratikus

Budapest, 2020. május 17., vasárnap (MTI) - Miközben az Európában két legsikeresebb jobbközép kormány vezette Magyarországot és Lengyelországot autokratikusnak minősítették, a teljes mértékben autokratikus EU válik döntőbíróvá abban, hogy ki szabad és ki nem - hangsúlyozta Anna Wellisz, a White House Writers Group egyik igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Úgy értékelt, az Európai Bíróság, az Európai Emberi Jogi Bíróság, az Európai Unió kapcsolt részei, a Fidesz európai pártjának elnöke Donald Tusk és bizonyos civil szervezetek "igazi hatalomváltást kikényszerítő akciót indítottak". Úgy tűnik, mintha azért üldöznék a kormányokat, hogy megbuktassák őket, ugyanis - mint kiemelte - "olyan pártfogoltjaik vannak, akik szolgálatkészebbek lennének, akik nyugton maradnának és engednék, hogy a felnőttek mondják meg nekik, a világnak milyen irányba kell mennie, és ehhez milyen döntéseket kell hozniuk". A szabadságszeretőknek viszont nem vonzó lehetőség a behódolás - tette hozzá.
A lengyel születésű igazgató elmondta, hogy hallotta Orbán Viktor miniszterelnököt felszólalni egy római konferencián, ahol arról is beszélt: van egy olyan erős érzése, mintha pontosan ugyanazok ellen küzdene, akik ellen diákként harcolt. Anna Wellisz szerint a teljes Kelet-Európa így érez, mármint azok, akik annak idején a rezsim ellen voltak.
Kiemelte: Kelet-Európa, Közép-Európa számára mindig is a szabadságról szóltak a dolgok, mindig a függetlenségért küzdöttek, azért, hogy a saját hagyományaik szerint élhessenek. Magyarország és Lengyelország a történelmének számos közös eleme van, mindig szerették a szabadságot, vannak közös szabadsághőseink is - mondta.
Kitért arra is, hogy nyugaton a baloldali politikai elit és értelmiség átváltozott globalistává. Ugyanakkor ott vannak azok, akik nem hajolnak meg a nemzetközi intézmények előtt, akik nem ismerik el, hogy a nemzetek feletti, globalista megoldások előbbre valók a nemzetieknél, és hogy el kell fogadni azt, amit ezek a nemzetközi szerveztek diktálnak, és ezekhez igazítva rendezzék be az országot, és szükség szerint az alkotmányt is így alakítsák.
Anna Wellisz szerint a nemzetek feletti NGO-kat is egyebek mellet az köti össze, hogy gyűlölnek mindent, ami hagyományos és nemzeti. Úgy vélekedett: a megoldás az, hogy létre kell hozni a velük párhuzamos szerkezeteket. "Szűnjenek meg főáram lenni, és legyen belőlük csak baloldali áramlat, mi pedig alakítsuk ki a sajátunkat" - fogalmazott.

bkdi \ gry
MTI 2020. május 17., vasárnap 10:56

Illegális bevándorlás - Földi László: a líbiai belső feszültség felgyorsíthatja a migrációs folyamatokat

Budapest, 2020. május 17., vasárnap (MTI) - A líbiai belső feszültség felgyorsíthatja a migrációs folyamatokat - mondta Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott, hogy Líbiában kiéleződtek a harcok a kormány és Halífa Haftar tábornok harcosai között, akik a fővárost, Tripolit ostromolják.
A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy több millió ember akar elindulni Európa felé, nemcsak líbiaiak, hanem azok is, akik Afrika más országai és a Közel-Kelet irányából érkeztek az országba.
Mint mondta, Afrika szinte minden országában megjelent a koronavírus, így Európát katasztrófa fenyegeti akkor, ha olyan százezres tömegek érkeznek, akiknek nemhogy az identitását, de még fertőzöttségük mértékét sem lehet megállapítani.
A koronavírus mellett sok más betegség van Afrikában és a Közel-Keleten, amelyek Európában nem ismertek és az egészségügyi ellátórendszer miatt nem terjedtek el - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ezért is kapnak védőoltás az Afrikába, Közel-Keletre utazók.
Kitért arra is, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) azt mondják a libáiból induló illegális bevándorlóknak, hogy ha elkapják a koronavírust, akkor Európában jobb kezelésben részesülnek majd, mint Líbiában. Így már nemcsak anyagi megfontolásból, hanem az egészségük miatt is útnak indulnak a migránsok - mutatott rá Földi László.

bpsz \ gry
MTI 2020. május 17., vasárnap 10:57

Németh Szilárd: a kormány mindent megtesz, hogy működjenek a tranzitzónák

Budapest, 2020. május 17., vasárnap (MTI) - Magyarországon a Fidesz-KDNP többsége és a kormány mindent megtesz azért, hogy a továbbiakban is megmaradjon a kerítés, az élőerős katonai-rendőri őrizet és továbbra is működjenek a tranzitzónák - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a közmédiának a röszkei tranzitzónánál.

Németh Szilárd elmondta: az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának döntése arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy a határkerítést és a tranzitzónát bontsák le. Pedig - mint kiemelte - már hat éve, a 2015-ös nagy migrációs hullám óta, a határkerítés, a határt védő rendőrök és katonák, valamint a tranzitzóna együtt szolgálják Magyarország és Európa békéjét, biztonságát. Most a "Soros-hálózat emberei" szeretnék ezt megszüntetni. Ez szöges ellentétben áll a magyar emberek akaratával és az alaptörvénnyel.
Kiemelte: különösen veszélyes ez a koronavírus-helyzet kapcsán. Most újra meg fogják nyitni a határokat Európában. Márpedig a határok megnyitásával meg fog erősödni a migrációs nyomás - tette hozzá.
Az elmúlt két hónapban a koronavírus-járvány miatt hozott nemzeti határlezárások következtében nem volt akkora a migrációs mozgás, de már pénteken 37 esetben történt elfogás a magyar határon - közölte az államtitkár.
Most azon kívül, hogy megakadályozzák "ingyenélők és terroristák" bejutását Európába, meg kell akadályozni azt is, hogy a koronavírussal fertőzött helyekről, a gócpontokról migránsok jöjjenek be - hangsúlyozta Németh Szilárd.

bkdi \ bti \ gry
MTI 2020. május 17., vasárnap 11:37