Hírek reggel

2020.05.17

Nyitrai: a polgárőrök is sokat segítenek 

Budapest, 2020. május 17., vasárnap (MTI) - A polgárőrök is sokat segítenek a koronavírus-járvány idején - mondta Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnap a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Úgy fogalmazott: a polgárőrség modern hazafiságot jelent.
Elmondta: Magyarországon több mint 63 ezer polgárőr teljesít szolgálatot, munkájukat önkéntesen a szabadidejük terhére végzik. "Köszönjük, hogy vigyáznak ránk" - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.
Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy ebben a nehéz helyzetben, a koronavírus-járvány idején segítséget kell nyújtani az állampolgároknak, az időseknek. Ezért a polgárőrség életében a prioritások megváltoztak, nagyobb hangsúlyt kapott a karitatív tevékenység.
Elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetetteknek, az időseknek a polgárőrök is bevásárolnak, illetve eljuttatják őket oda, ahova menni szeretnének. Emellett a polgárőrség fokozott figyelmet fordít a közterületi járőrszolgálatra is. A polgárőrök többen, több órában vannak jelen a közterületeken, ellenőrzik a játszótereket, sportpályákat, mindezt együttműködve a rendőrséggel - tette hozzá.
Az Országos Polgárőr Szövetség a biztonságos szolgálat ellátáshoz szükséges védőfelszereléseket - gumikesztyűket, maszkokat, fertőtlenítőszereket - biztosította a polgárőröknek - közölte Kardos Pál.

bkdi \ bti \ gry
MTI 2020. május 17., vasárnap 9:08

Emberölés Kiskunhalason 

Kiskunhalas, 2020. május 17. Bűnügyi helyszínelők Kiskunhalason, ahol meghalt egy 79 éves férfi, miután a gyanú szerint egy hozzátartozója bántalmazta 2020. május 16-án. A 23 éves hozzátartozó ellen emberölés miatt indítottak eljárást. MTI/Donka Ferenc

Meghalt 3 beteg és 3509-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon 

Budapest, 2020. május 17., vasárnap (MTI) - Meghalt 3 idős, krónikus beteg, és 36-tal, 3509-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 451-re emelkedett. 1396-an már gyógyultan távoztak a kórházból.
Az aktív fertőzöttek száma 1662. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, az elhunytak 78 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei.
Jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen.
Az oldal adatai szerint jelenleg 10 470-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 135 137.
Kiemelték: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, és a fővárosban is megszűnik a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténik.
Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1672 ember) és Pest megyében (473) van a legtöbb fertőzött.
Ezt követi Fejér megye (356), Zala megye (219), Komárom-Esztergom megye (195) és Csongrád megye (114).
Békés megyében (11) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

bkdi \ gry
MTI 2020. május 17., vasárnap 7:07