Orbán Viktort azért gyűlölték a kommunisták, mert ő volt az első, aki átverte és megalázta őket

2020.05.03

A pestisrácok ismét ütős cikket írt Orbán Viktor és a kommunisták viszonyáról.

Orbán Viktort azért gyűlölték a kommunisták, mert ő volt az első, aki átverte és megalázta őket - mondta a Híradó újságírójának, Szerencsés Dániel Mártonnak adott interjújában a PestiSrácok.hu főmunkatársa, Mező Gábor, aki olvasóinknak a rendszerváltás és a "hálózat" kutatójaként lehet ismerős. Kollégánk színes tényfeltáró írásaiban a nyolcvanas-kilencvenes évek szovjet titkosszolgálati bomlasztásáról, az elcsalt rendszerváltás titkainak feltárásával és a velünk élő kommunisták feltárásával foglalkozik. Mező Gábor ezúttal a rendszerváltás hőseiről és árulóiról mesélt a hirado.hu-nak.

Látszólag abszurd, szürreális a rendszerváltásunk története, de egész történelmünk is annak tűnik testközelből, vélekedett a Híradónak adott interjújában a PestiSrácok.hu főmunkatársa, Mező Gábor. Ugyanis - mint fogalmazott - máshol szinte elképzelhetetlen lenne az az átalakulás, amelynek során nyilasokból ÁVH-sok, ÁVH-sokból kultúrpápák lettek, mint amilyen a magvetős Kardos vagy Komlós volt.

Néha az egész rendszerváltás egy furcsa komédiának vagy színjátéknak tűnik. Mert voltak valódi rendszerváltók, de a háttérben már előre le volt rendezve minden. A hatalomátmentés a kulcsfontosságú területeken. Kultúra, jog, pénzügy, külkereskedelem, diplomácia, média 

-fogalmazott kollégánk.

A rendszerváltozás utáni csalódásról szólva úgy fogalmazott: "tényleg azt hittük, hogy itt a szabadság, azt hazudták, hogy hamar utolérjük Ausztriát, ami azért is jól jött, mert utána rá lehetett nyomni az MDF-kormányra: hát, hol van Ausztria, mi?" Hozzátette:

Könnyű amúgy nekik, megúszták az ötven évig tartó kommunizmust, majd azt követő időszakot. Ezért tartom undorítónak, ahogyan a nyugati politikusok összejátszottak a mi posztkommunistáinkkal, hogy leültek Hornnal és a többiekkel tárgyalni. Az lenne az igazságos, ha visszamennénk az időben, és nyomnánk nekik egy kis Rákosi-diktatúrát, meg a Kádár-féle kommunizmust ott is. Hogy az ő országaikat is szétlopják, az ő társadalmukat is elhülyítsék

-emelte ki a Hálózat rovat szerzője. Szakterületéről szólva kifejtette, a "hálózatot" egy rugalmas, ugyanakkor nagyon erős szövetként, pókhálóként tudná lefesteni, amelybe beletartoztak a nyolcvanas évek vezető politikusai, Grósz Károlytól kezdve lefelé, a külkeresek, az impexek vezetői, az ismert újságírók, rádiósok, tévések, a különböző közgazdászok és bankárok, 

kezdve a Hitelbankot vezető Demján Sándorral, majd a postabankos Princz Gáborral, akik minden ilyesmit finanszíroztak, folytatva az olyan megtolt milliárdosokkal mint Várszegi Gábor, Fenyő János és társaik. De beletartoznak ebbe a színészek is, a valamikor teljesen egyeduralkodó kultúrkáderek, mint a KISZ-ből indult Farkasházy Tivadar, az egykori impexes Vágó István, a garázsmesterből lett sztárriporter Havas Henrik és a társaik.

Mint fogalmazott, voltak közöttük kétségtelenül tehetséges emberek, mondjuk a citromnyaló Farkasházyra még ez sem igaz, de mind egy irányba húztak. 

Mosták az emberek agyát a Heti hetesben, meg a jóval nyomorultabb Sas- kabaréban, és az emberek nem vették észre, hogy ugyanazoknak tapsolnak, akiknek korábban. Sokan ma sem tudják, hogy a zseniális Hofi legtöbb szövegét is egy volt ÁVH-s, Komlós János írta

-tette hozzá. Kifejtette, a hálózat egyfajta állam volt az államban. Elmondása szerint a hálózat felemelkedése Kádár hanyatlásával és Grósz pozícióba kerülésével esik egy időbe. 

Látni kell az időszakot, amikor az öreg Kádárt félreállítják, és jön a helyére Grósz, aki az impexek vezetőivel bejárta Amerikát és a Nyugatot. Akkor kötötték meg az üzleteket, akkor már pontosan tudták, mi fog történni, aki nem tudta, mert öreg volt, bigott és vonalas, az vagy meghalt, mint Kádár, vagy félreállították. Mint a kőkommunista moszkovitát, Thürmer Gyulát 

-fogalmazott Mező Gábor.

DOBREV KLÁRA, AZ ELLENZÉKI "PINDUR-PANDUR"

A kutató-újságíró úgy vélekedett: a kommunista káderek a gyerekeiket is tudatosan képezték, így Apróék is ezt tették. Ennek megfelelően Apró Antal fia az állambiztonsághoz került, a lánya, Apró Piroska meg a külkereskedelem vonalára. Összejött a nyilvánvalóan kémként dolgozó Petar Dobrevvel, és megkaptuk Dobrev Klárát. De más családok is ezt tették, tudták, hogy a külkereseké a jövő. Vélekedése szerint nem véletlen, hogy a kis kádereket tömegesen küldték Brüsszelbe és Európába, köztük egy sereg olyat, aki a KGB-képző MGIMO-n végzett. Ezek értelmes, képzett, nyelveket beszélő, és leginkább elvhű, zsarolható emberek.

Adjuk meg nekik, ki volt ez találva. Nem véletlen, hogy ma is olyan jól fekszenek az Unióban és Amerikában 

-fogalmazott a szakértő.

ELLENZÉK: AZ ÁLLAMBIZTONSÁG TITKOS FEGYVERE

Az ellenzék és a hálózat kapcsolatáról szólva elmondta, Hankiss Ágnes írt először arról az "ÉK" fedőnevű állambiztonsági kombinációról, akciótervről, amely az akkori "ellenséges ellenzék" megosztásáról szólt. Az ellentét adott volt: ez az urbánus, népi háború, ami már száz éve megy, és azóta is megmérgezi az országot, bár talán ma már kisebb mértékben. Az állambiztonság erre ráerősített. Mint fogalmazott, a radikális, valódi rendszerváltást akaró politikusokat kiszorították, lejáratták, izolálták.

Mit mondjak, jól sikerült. Persze nem volt nehéz, a sajtó nagyjából kilencven százalékban az MSZP-hez és az SZDSZ-hez húzott, nem beszélve arról, hányan voltak beszervezve a főszerkesztők, megmondóemberek közül.

Ugyanígy a "békés átmenetet" is átverésnek tartja a szakértő. Kifejtette, a kifejezés félrevezető, ugyanis azt feltételezi, hogy, aki nem ezt akarja, az békétlen, az harcot, vért akar. Pedig nem. Valódi elszámoltatást, átvilágítást, szabályozott privatizációt, valódi kárpótlást 

az igazi rendszerváltók ezt akarták. 

Elmondása szerint a kifejezést az újságírók és főszerkesztők sulykolták, akikről pontosan tudni lehet, hogy az állambiztonságnak dolgoztak.

ORBÁNNAK SOSEM BOCSÁTANAK MEG A KOMMUNISTÁK

Mező Gábor Orbán Viktor rendszerváltozásban betöltött szerepéről is beszélt a hirado.hu-nak. Mint elmondta, a kormányfő Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde "iszonyatos dühöt, sértettséget" váltott ki a kommunistákból. A fiatal Orbán felrúgta a békés átmenet, a kegyeletteljes megemlékezés "deal"-jét, megegyezését, amikor a szovjet csapatok azonnali kivonulását követelte. Erről ugyanis nem volt szó. Helyette kész forgatókönyv volt arra, hogy Vásárhelyi Miklós az ötvenhatosok nevében megbocsát a Pártnak, és gyakorlatilag a mártírok közé sorolták a kommunista Mező Imrét is.

Értik, ugye? Összemosták kommunista névrokonomat ötvenhat hőseivel. 

-tette fel a költői kérdést kollégánk. Hozzátette, mindeközben Krassó Györgyöt és a többi radikális rendszerváltót kiszorították a ceremóniáról, a nemzetes Laczik Erika akkor még fiatal volt, később mondta, hogy sírni tudtak volna. Nézte, ahogyan az ügynökök, meg a sok kommunista fenn parádézik az ünnepi buszon, míg ők, Krassóval lent állnak. Ennek tükrében Orbán Viktor beszéde gyakorlatilag megalázta a kommunistákat.

Fantasztikus volt, hogy megtette, hogy volt vér a pucájában, sokan örültek neki, és politikailag is nagy húzás volt. Orbánt szerintem akkor gyűlölték meg először, mert valóban átverhette őket. De a kommunistákat átverni az hatalmas teljesítmény, mert ők maguk az átverés, a mímelés, a hazugság mesterei 

-zárta szavait a hálózat szakértője.

Mező Gábor a Hetek című hetilapnak is beszélt a Hálózat működéséről,

A teljes interjú itt olvasható...