Szabó Tímea a magyarellenes kirohanásaival belopta magát a román nagykövet szívébe

2020.05.02

A pestisracok.hu is beszámolt róla, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az Országgyűlés április 20-i ülésén kifogásolta, hogy a magyar kormány a járványhelyzet idején egészségügyi maszkokat szállít a határon túli magyaroknak. Felszólalását azonban tapssal nyomták el a kormánypárti képviselők. A budapesti román nagykövet ezt követően egy Whatsapp-csoportban azt írta a többi, Budapesten szolgáló nagykövetnek, hogy Szabó Tímeát fenyegetések és inzultusok sora érte, ezért a maga részéről levélben vállalt szolidaritást a Párbeszéd társelnökével, kifejezve reményét, hogy "sértetlen maradt" az őt ért inzultusok után. Erről az esetről nyilatkozott Bogdan Aurescu román külügyminiszter, aki azt állította, hogy a budapesti román nagykövet nem kapott erre utasítást Bukarestből, személyes kezdeményezésből vállalt szolidaritást a magyar ellenzéki politikussal.

A budapesti román nagykövet nem a bukaresti külügyminisztérium utasítására, nem annak jóváhagyásával, hanem személyes kezdeményezésből, saját nevében vállalt szolidaritást a magyar Országgyűlés egyik politikusával 

- szögezte le Bogdan Aurescu román külügyminiszter a G4Media.ro hírportál által szombaton közölt interjúban Szabó Tímeára, a Párbeszéd társelnökére utalva. A román diplomácia vezetője hozzátette: szerinte Marius Lazurca üzenete tartalmában világossá tette, hogy gesztusa nem a magyar belpolitikába való beavatkozási kísérlet. Aurescut a román államfő szerdai - a magyar fél és az RMDSZ által sértőnek minősített - nyilatkozata kapcsán kialakult magyar-román diplomáciai pengeváltás kapcsán kérdezték meg arról: vajon a román nagykövet állásfoglalását kifogásoló korábbi magyar reakcióra utalt-e, amikor "provokatívnak" nevezte magyar hivatali partnere egyes megnyilvánulásait. A román külügyminiszter kifejtette: neki úgy tűnt, hogy Szijjártó Péter megjegyzéseinek (amelyekkel a budapesti román nagykövet állásfoglalását kommentálta) volt egyfajta provokatív felhangja, Aurescu azonban ezt akkor azért hagyta válasz nélkül, mert nem akart belépni a "nyilatkozat-játékba".

Úgy értékeltük, felelősséggel kell viszonyulnunk Románia és Magyarország, két EU- és NATO-tagállam, szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló stratégiai partner rendkívül fontos kapcsolatához, ezért óvakodtunk válaszolni egy olyan üzenetre, amely elmérgesíthette volna a két fél közti párbeszédet 

- fejtette ki Aurescu. A G4Mediának adott interjújában Bogdan Aurescu elzárkózott attól, hogy kiegészítéseket fűzzön a Iohannis-nyilatkozat kapcsán szerdán kiadott bukaresti külügyi közleményhez. Azt hangoztatta: Románia valódi stratégiai partnerségre törekszik Magyarországgal. Emlékeztetett: a koronavírus-járvány kapcsán sikerült közös megoldásokat találniuk az áruk és az emberek tranzitjára, az ingázók helyzetére, ami szerinte azt bizonyítja, hogy kialakítható a valós partnerség, ha van rá akarat.

Szijjártó Péter egy múlt szombati Facebook-bejegyzésében megdöbbentőnek nevezte a román nagykövet "nyilvánvalóan hazug hisztériakeltését", valamint szégyenletesnek azt, hogy a nagykövet és Szabó Tímea közös platformra került a határon túli magyarokkal szemben.