Szabó Tímea, ígéretes karrier kezdet után, bődületes mélyrepülés…

2020.05.02

Életrajzát olvasva, úgy gondolnánk, hogy egy olyan embert látunk, akinek a karrierje páratlan ívet futhat be. Sok százmillió ember él a világon, akik cserélnek Vele. 

A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd később a Harvard Egyetem jogi karán tanult. Öt évig újságíróként brit és amerikai lapoknak, valamint hírügynökségeknek tudósított Magyarországról. Később a Harvard Egyetem jogi karának egyik kutatóprogramjához került, először kutatóként, majd kutatásvezetőként. Az ENSZ megbízásából itt fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat.

Valahogy mindig is az Iszlám kultúra érdekelte igazán.

2001-ben három hónapig Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol többek között az afgán menekültek kérdéseivel foglalkozott.

Majd...

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás előtt egy héttel tért vissza Bostonba, ahol a támadást követően az afgán konfliktus rendezésével kapcsolatosan folytatott kutatást. Az amerikai bombázások befejeztével Afganisztánba költözött és Kabulban egy ideig a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt. Feladata az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése volt. Néhány hónappal később csatlakozott a CARE International szervezetéhez, ahol egy országos emberi jogi felmérést vezetett.

Ezek után nem is olyan meglepő, hogy a Magyar Helsinki Bizottság sorait erősítette. Ez lehet az a pont, amikor eldöntötte, hogy mindenáron támadni fogja a Magyar kormány törekvéseit a nemzetállamok megerősítése mellett.

Most már azt láthatjuk, hogy nem számít Neki semmi, csak rombolhasson Magyarországon.

Kíváncsi vagyok, hogy hol végzi majd a pályafutása. Meddig bírja még ezt az álságos, hazaáruló tempót.