Szörnyű lehetett a Pesti úti helyzet

2020.05.09

Eddig 41-en haltak meg a Pesti úti idősotthonban.

"Az lenne a Fővárosi Önkormányzat, mint a Pesti úti idősek otthonának fenntartójához a kérdésem, ha valóban úgy volt, ahogy azt állítják, tehát volt állandó orvosi felügyelet az intézményben,

akkor miért nem lehetett sem személyesen, sem telefonon elérni őket"

- közli a Magyar Hírlap Csüri Krisztián nyilatkozatát, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel hunyt el a koronavírus-járvány gócpontjává váló otthonban.

Ismert, Budapest Főváros Kormányhivatala áprilisban több vizsgálatot is tartott a Pesti úti intézményben, a héten nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek pedig arról tanúskodnak, az otthonban feltárt áldatlan állapotok vezetettek oda, hogy immár 41 halálos áldozata van ott a koronavírusnak.

Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére nem vállalja a felelősséget a történtekért.

Csüri Krisztián szerint a fővárosi idősotthon kálváriája nem csak a pandémia kitörése óta tart. Három évvel ezelőtt azért esett a választásuk erre az intézményre, mert minden téren rendezettnek találták a körülményeket, az otthon vezetősége humánusan állt hozzájuk. Tavaly november óta azonban valami megváltozott. "Egyik napról a másikra lecserélődtek a személyzet tagjai, például a főnővér asszony, aki mindig készségesen állt rendelkezésünkre. A legfeltűnőbb az volt, hogy novembertől egészen ez év márciusig nem tudtunk orvossal beszélni, ez alól két alkalom volt kivétel, amikor egy pszichológus hölggyel és egy helyettesítő ügyeletes orvossal beszéltünk, aki viszont arról tájékoztatott, hogy csak gyógyszerfelírás miatt van az intézményben" - részletezte Csüri Krisztián.

A férfi utoljára február 29-én láthatta édesanyját, Julika nénit, aki egy hónappal később tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hogy mi történt ezen időszak alatt, annak kapcsán Csüri elmesélte, az idősotthontól semmilyen információt nem lehetett kicsikarni édesanyja hogylétéről. Március 30-án hétfőn ismét érdeklődtek - hiszen ekkor már idehaza javában dúlt a koronavírus -, ám míg délelőtt az egyik ápoló

"ideges, arrogáns hangnemben közölte, minden változatlan, az otthonban nincs fertőzött", addig délután már azzal keresték fel a férfit, hogy édesanyja elhunyt.

Csüri szerint ezt követően is szörnyen bántak velük, továbbra sem kaptak semmilyen információt, miért és hogyan hunyt el Julika néni. Sőt a férfi szerint a jelentés, amelyet édesanyja egészségügyi állapotáról állított ki a Pesti úti intézmény, egyáltalán nem fedi a valóságot. "Édesanyám nem volt demenciás, és nem volt érelmeszesedése... Ezt bizonyítani is tudom" - hangsúlyozta, majd elmondta azt is, Julika nénit egy kórházi kezelés után borzalmas állapotban találták az otthonban. A férfit arról is kérdeztük, kaptak-e bármilyen tájékoztatást arról, hányan, mikor fertőződtek meg a Pesti úton, de azt válaszolta: "Édesanyám halála után két nappal tudtuk meg a médiából, hogy már korábban bent volt a vírus, amit az ápoló a március 30-i beszélgetéskor letagadott, és most a napokban tudtam meg - szintén médiából -, hogy aznap, amikor meghalt az édesanyám, öt embert szállítottak kórházba koronavírus miatt".

A főpolgármester által emlegetett járványellenes intézkedések kapcsán pedig azt mondta: semmi ilyet nem tapasztalt, sőt, a higiéniai állapotokról mindent elmond, hogy

Julika néni ágyneműjén koszos, rászáradt maradványokat találtak,