Továbbra is hurcolják Európába a migránsokat – újabb „civil” hajót foglaltak le az olaszok

2020.05.07

Lefoglalták a spanyol Salvamento Marítimo Humanitario álcivil szervezet Aita Mari nevű hajóját a palermói kikötőben - közölte az olasz parti őrség. A "civilek" hajója 34 líbiai migránst szállított a járvány miatt lezárt palermói kikötőbe.

A hatóság a hajó legénységét, valamint utasait veszélyeztető műszaki és működési szabálytalanságokkal indokolta az intézkedést csakúgy mint a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet Alan Kurdi nevű hajójának keddi lefoglalása esetében.
A parti őrség szerint

annak az államnak a beavatkozására van szükség, ahol a hajókat regisztrálták

és a szabálytalanságok orvoslásáig mindkét jármű hatósági őrizet alatt kikötve marad.

Az Alan Kurdi április elején Líbia partjai előtt

146 migránst vett fedélzetére, akiket annak dacára Olaszországba vitt, hogy a római kormány április 7-én a járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását.

A koronavírus-járvány miatt az embereket egy komphajón helyezték el a kéthetes karantén idejére. Az illegális bevándorlók időközben már partra szállhattak. A civilhajó a 17 fős legénységével a hétvégén köthetett ki a szicíliai Palermóban, ahol a parti őrség szakemberei átvizsgálták.

Az Aita Mari fedélzetén Olaszországba érkezett 34 migráns esetében hasonló intézkedéseket foganatosítottak az olasz hatóságok.