Karácsony Gergely titokban akart Csepel belvárosában hajléktalanszállót nyitni...

2020.05.05

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) megengedhetetlennek tartja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével akart a kerület belvárosában hajléktalanszállót létrehozni.

Borbély Lénárd kedden a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: 

Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként olyan épületben akart hajléktalanszállót nyitni, amely iskolák, óvoda, gyermek és felnőtt orvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van. Abban a volt iskolaépületben, amelyet "szellemi elődje, Demszky Gábor záratott be" - jegyezte meg.

A polgármester úgy fogalmazott:

a főpolgármester mindezt teljesen antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével és a csepeli emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával akarta véghez vinni. 

Karácsony Gergely részéről semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani. A munkálatokat leginkább éjszaka végezték, hogy ne keltsenek feltűnést - olvasható a bejegyzésben.

A polgármester szerint a cél az volt, hogy Budapest belvárosából több száz hajléktalant költöztessenek át Csepelre. Azt írta: a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazását a főpolgármester erre akarta felhasználni. Borbély Lénárd beszámolt arról is, hogy amikor ez kiderült, online petíciót indítottak és széles körű, a politikán átívelő összefogás alakult ki.

Néhány nap alatt csaknem 5000 tiltakozó aláírás gyűlt össze. Eközben változtatási tilalmat is elrendelt az érintett ingatlanon. Ezt több párt részéről is támogatták - közölte.

Borbély Lénárd szerint Karácsony Gergely nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy több kerületben terveznek létrehozni új hajléktalanszállókat. "Végül kiderült, hogy semmilyen más helyszín nem volt". Miután a főpolgármester lemondott eredeti tervétől, úgy döntött, hogy egy helyen, a Városházán alakít ki hajléktalanszállót" - írta a kormánypárti politikus.

Borbély Lénárd kiemelte: Csepelen elegendő férőhely van a hajléktalan embereknek, sőt, üres ágyak is vannak. Az önkormányzat saját erőből és mellette több segélyszervezettel együttműködve folyamatosan gondoskodik a rászorulókról, a hajléktalanokról.

Megengedhetetlennek tartja - tette hozzá -, hogy Budapest főpolgármestere, "aki magát európainak és egy igazi hős demokratának hirdeti", ilyen eljárást alkalmazzon egy 80 ezer lakosú kerületnél.

A csepeli emberek nem ezt érdemlik - zárta bejegyzését Borbély Lénárd.

Forrás:888.hu Fotó: Illyés Tibor/MTI