Witzmann Mihály: Tényszerűen a siófoki TOP-os pályázatokról

2020.05.16

Tisztázzuk hát pontokba szedve: 

1. Siófokra annyi TOP-os támogatás került megítélésre az elmúlt években, amennyi pályázat beadásra került! (Egyszerűbben fogalmazva: Siófok minden TOP-os pályázatot megnyert, amelyre pályázott!)

2. Az így elnyert TOP-os pályázatok összértéke durván 2 milliárd forint, amelyből több mint 1,5 milliárdot Siófok Város Önkormányzata, 400 milliót pedig egy siófoki civil egyesület nyert el.

3. Rendkívül igazságtalan, félrevezető és dilettáns dolog a lakosságra vetített támogatások mértékét méricskélni az egyes somogyi települések között! Ugyanis a 25.000 lakosú Siófok, a legnagyobb város a megyében, amely jogosult megyei TOP-os pályázatokon való indulásra! Magyarul, az egy lakosra jutó fajlagos támogatást összehasonlítani egy pár száz, vagy ezer lakosú település, és egy 25.000 lelkes város között, egyszerűen nem fair. Nem fair, mert itt nem valamiféle normatív elosztásról, hanem pályázati támogatásokról van szó! Ha valaki sokat akar nyerni, sokat kell pályáznia! Csak így van erre lehetősége! Persze Potocskáné célja itt sem a korrekt tájékoztatás, hanem csak a tőle megszokott politikai vircsaft. (Ez a vircsaft, viszont még semmit nem tett hozzá a választókerület településeinek fejlődéséhez.)

4. Felvetődik a kérdés, hogy ha Siófok akkori önkormányzati vezetői - nevezetesen Lengyel Róbert polgármester és Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester - keveselték/keveslik az elnyert TOP-os támogatásokat, akkor miért nem pályáztak többre? Nyerni ugyanis csak akkor lehet, ha valaki pályázik! Az igazság az, hogy Siófok csupán az első körös TOP kiírásokra adott be pályázatokat, a további, több milliárdnyi forrásra már egyetlen egy esetben sem pályázott! Vajon miért nem (volt) fontos a város fejlesztése az Önkormányzat vezetőinek? A választ Lengyel Róbertnek és Potocskáné Kőrösi Anitának (akkori alpolgármesternek) tessék feltenni!

5. Országgyűlési képviselőként az egyik legfontosabb feladatom, hogy választókörzetem településeinek segítsek. Ez természetesen a pályázatokra is vonatkozik. Utólag már azt is tudjuk, hogy ez a lobbi a TOP-os projektek esetében is eredményes volt. Nézzük hát, hogy mire és mennyit pályázott, illetve nyert Siófok a TOP-ból:
- Ipari park kialakítására elnyert támogatás: a maximálisan adható 575 millió Ft (beadott igény: 575 millió Ft)
- Csapadékvíz elvezetés projektre elnyert támogatás: 200 millió Ft (beadott igény: 200 millió Ft)
- Zöld város projektre elnyert támogatás: 200 millió Ft (beadott igény: 200 millió Ft)
- Baross Gábor Szakközépiskola energetikai korszerűsítésére elnyert támogatás:120 millió Ft (beadott igény: 120 millió Ft)
- Siófoki Rendelőintézet fejlesztésére elnyert támogatás: 58 447 932 Ft (beadott igény: 60 millió Ft)
- Foglalkoztatási Paktumra elnyert támogatás: 350 millió Ft (beadott igény: 350 millió Ft)
- CLLD pályázatra elnyert támogatás: 400 millió Ft (beadott igény: 400 millió Ft)
(Ez esetben a pályázó csak egyesület lehetett /Siófok Holnap Egyesület/. Ez a projekt tartalmazta a régi mozi felújítását és a város civil szervezeteinek támogatását is.)

Összesítve: 1 903 447 932 Ft, (vagyis kb. ~ 2 milliárd forint!)

6. A 2017-ben elnyert ipari park pályázatot (amelyhez az önkormányzat saját döntése alapján további 1 milliárd forint önerőt kíván hozzátenni) 2020. december 31-re kellett volna megvalósítani. A vállalt időpontot az Önkormányzat nem tudta tartani, így hosszabbítási kérelemmel fordult a Pénzügyminisztérium IH-hoz. Erről (furcsa és szokatlan módon) a Városháza engem nem értesített. A jelentős csúszásról a Somogy Megyei Önkormányzattól (akihez a TOP-ok tartoznak) szereztem tudomást. Korábban beszámoltam róla, hogy két minisztériumi egyeztetést követően, sikerült elérni a projekt megvalósításának 2022. szeptember 30-ra történő elhalasztását.

7. A szintén 2017-ben elnyert csapadékvíz elvezetési projekttel kapcsolatban pár hónappal ezelőtt a Becsülettel Siófokért Egyesület képviselői még vissza akarták adni az elnyert támogatást. A déli városrészre tervezett projekt ugyanis jóval többe kerül, mint eredetileg tervezve volt, így jelentős önerőre van szükség a megvalósításhoz. A 200 millió elnyert támogatás visszaadási szándéka a média figyelmét is felkeltette, a fideszes önkormányzati képviselők pedig végig ellenezték mindezt. Véleményüknek több fórumon is hangot adtak. Végül megtört a jég, és a józan ész győzött. A projektet nem adják vissza, a megvalósítás azonban itt sem kezdődött még el.

8. A CLLD projektről: Hosszú évek óta jogos igénye a város kultúráját gazdagító civil egyesületeknek, hogy végre otthonra leljenek Siófokon. A projekt pontosan ezt hivatott volna orvosolni. Az eredeti döntés szerint - a jobb sorsra érdemes - régi mozi épületét újították volna fel ezen cél érdekében. A projekt nyert, de a beruházás itt sem indult el! Sőt, a városházi információk arról szólnak (engem itt sem értesített az Önkormányzat), hogy az erre a célra felhasználható 135 millió forintot inkább a régi könyvtár korszerűsítésére szeretnék felhasználni. Nekem egyébként teljesen mindegy, hogy mire és hogyan költik el a pénzt, csak jó lenne, ha történne már végre valami előrelépés a civil egyesületek és a város fejlődése miatt is.

Azt hiszem, hogy a leírtakból minden világosan látszik. További kommentárt nem fűzök írásomhoz, mert nem szeretnék indulatokat korbácsolni.
A térség országgyűlési képviselőjeként csupán azt szeretném, ha a körzet székhelye, Siófok, egy lendületesen fejlődő város lehetne. Ennek szellemében mindent elkövettem eddig is, hogy a beadott pályázatok pozitív elbírálásban részesüljenek. Aki ismer, pontosan tudja, hogy a térség településeinek fejlesztéséből soha nem csináltam pártpolitikai kérdést. Ezt nagyon sokan alá tudják támasztani. Azt szoktam mondani, hogy a választott polgármestereknek és a választott országgyűlési képviselőnek egy érdekközösséget kell alkotniuk. Ugyanis ha a települések fejlődnek, akkor maga a térség is fejlődik! Ilyen egyszerű. Az együttműködés személyi kereteit pedig nem mi mondjuk meg, hanem a választópolgárok jelölik ki számunkra, hiszen ők döntenek arról, hogy kit választanak polgármesternek, és kit országgyűlési képviselőnek.
Természetesen lehet más véleményünk politikai kérdésekben, de a fejlesztési források elnyeréséért vívott harcban mindenképpen egy csapatban kell(ene) játszanunk Siófokon is!
A Somogy 4-es választókörzetben rengeteg olyan település van, ahol nem fideszes a polgármester, és a képviselő-testület sem. Ez azonban - Siófok kivételével - sehol nem jelent akadályt a közös munkában. A kérdésem már évek óta ugyanaz: ha ez az együttműködés eredményes 70 településen, akkor Siófokon miért nem az?
Ezt őszintén sajnálom, mert tudom, hogy Siófok ennél sokkal többre hivatott! Ezért nem lenne szabad veszni hagyni a lehetőségeket!

Ettől függetlenül a város iránt érzett szeretetem és elhivatottságom továbbra is töretlen. Hajrá, Siófok! ❤🇭🇺👍

Forrás: https://www.facebook.com/witzmannm/posts/2620502594892785